Jdi na obsah Jdi na menu
 

HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE

5. 5. 2009

KOMBINOVANÁ PILULKA - antikoncepce která

se polyká (každý den).

Pilulky patří k nejspolehlivějším antikoncepčním metodám - ovšem pouze při pravidelném užívání. Pilulky obsahují kombinaci estrogenů a gestagenu. Brání dozrání vajíčka (ovulaci), snižuje postupnost hlenu děložního hrdla pro spermie a zabraňují případnému uchycení oplodněného vajíčka v děloze. V současné době obsahují kombinované pilulky mnohem menší množství hormonů než v minulosti. Tím je dosaženo minimalizace rizika vedlejších účinků při zachování vysoké spolehlivosti. Pilulky se musí užívat pravidelně každý den. Většina pilulek se užívá po dobu 21 dnů. V následující sedmidenní přestávce bez tablet dochází ke krvácení - i v tomto týdnu jsi ale chránena před otěhotněním. Některé přípravky jsou k dispozici i v balení s 28 tabletami - posledních 7 tablet je bez hormonů (aby byla snížena pravděpodobnost zapomenutí kolem sedmidenní přestávky). Zpoždění užití pilulky o více než 12 hodin může vést k selhání účinnosti.

----------------------------------------------------------------

MINIPILULKA - antikoncepce bez estrogenů, která se polyká (každý den).

Minipilulky nesmíme zaměňovat s klasickými kombinovanými pilulkami, od kterých se zásadním způsobem odlišují. Minipilulky obsahují pouze jeden hormon - gestagen. Moderní minipilulka rovněž blokuje ovulaci, snižuje prostupnost hlenu děložního hrdla pro spermie a zabraňuje případnému uchycení oplodněného vajíčka v děloze. Minipilulka musí být užívána po celých 28 dnů cyklu, bez přestávky. Zpoždění užití o více než 12 hodin může vést k selhání účinosti.Mohou ji používat i ženy, které z nějakého důvodu nesnášejí pilulky s estrogeny. 

----------------------------------------------------------------

NÁPLAST - Antikoncepce, která se lepí (jednou týdnně ).

Antikoncepční náplast je stejně bezpečná a spolehlivá jako pilulka a nemusí se brát každý den.Náplast nepřetržitě 24 hodin denně uvolňuje hormony (estrogen a gestagen), které se do krve dostávají přímo přes kůži. Může být nalepena na hýždě, břicho, ramena či horní  část zad. vždy ve stejný den v tádnu se náplast vymění. Po třech týdnech s náplastí následuje jeden týden bez náplasti, ve kterém by mělo dojít ke krvácení. V případě zapomenutí výměny náplasti je antikoncepční spolehlivost zachována ještě dalších 48 hodin. Mechanismus účinku na organismus ženy je stejný jako u pilulek.

----------------------------------------------------------------

POŠEVNÍ KROUŽEK - Antikoncepce která se zavádí do pochvy (na tři týdny).

 

V PŘÍSTÍCH DNECH SE DO TOHOTO ČLÁNKU DOPLNÍ JEŠTĚ NĚCO O : Poševním kroužku, Injekci, Nitroděložním hormonálním tělísku, Podkožní tyčince (inplantátu).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář