Jdi na obsah Jdi na menu
 

ZAKRSLÍ KRÁLÍK - KAM HO UBYTOVAT ?

7. 7. 2009

Jak ubytovat králíčka?

Než si pořídíte domů králíčka, bylo by vhodné mít představu o jeho bydlení, kam v bytě/domě králíčka umístíte. Jesli jste se rozhodli nechat králíčka běhat volně, alespoň ze začátku, než si ho vychováte k čistotnosti, je dobré ho zavírat do připravené klece nebo domácí králíkárny (návod na stavbu níže). Po přinesení králíčka domů bude jistě vystrašený ze změny prostředí. Pro získání jeho důvěry a pocitu bezpečí je vhodné mu zařídit jeho soukromé bydlení.

  • Klec

V kleci se může králíček cítit dobře. Výhodou je její vzdušnost (nezapaří se jídlo, zelenina, použitý záchůdek), přes mříže vás může králíček snadno pozorovat a nemá pocit, že je někde izolovaný a sám. Na druhou stranu se cítí v bezpečí před případným nebezpečím, které má pudově v hlavě zafixováno. Většinou trvá nějaký čas, než si zvykne a získá důvěru. Proto ho posaďte do klece a nechte ho být, dokud si nezvykne. Někteří králíčci jsou více důvěřiví, někteří méně. Ti více budou mít tendenci vyskakovat z klece a prozkoumávat nové okolí (pokoj a následně celý byt), ti méně budou ze začátku schoulení v roku klece a budou se rozkoukávat :)

Příslušenství klece:

  • rohový nebo čtvercový (kočičí) záchůdek s podestýlkou (doporučujeme dřevěné lisované granule Cat´s Best, které pohlcují pachy a dobře sajou moč, dále hrudkující kukuřičné atd.),
  • mističku s vodou nebo napáječku,
  • mističku na směsku a granule,
  • jesličky na seno,
  • popřípadě připevněnou minerální kostku, o kterou si brousí zoubky, drápky a získávají z ní potřebné vitamíny.

Na dně klece můžete použít kobereček nebo slaměnou rohož, záleží, jak dobře a rychle váš králíček pochopí, kam se vykonává potřeba. Je dobré mu okolo klece dát ještě nějaký kobereček na odpočinek, když je venku. Králíčci velmi rádi odpočívají v blízkosti klece, kde se cítí v bezpečí, když jsou vypuštěni na návštěvu po bytě.

Jakou velikost klece zvolit?

Nejčastěji doporučovaná velikost klece je 100x50x50 cm, v takto velké kleci může králíček být zavřený většinu dne, kdy jste v práci/ve škole, aniž by měl pocit ztísněnosti. Mluvíme o běžné velikosti zakrslého králíčka nebo malého berana, králíčci nad 3-4 kg už by se v metrové kleci mohli cítit stísněně, byla by pro ně malá. Je potřeba, aby se králíček v kleci mohl pohodlně natáhnout, jak potřebuje. Menší klece jsou určené např. pro mláďata nebo pro opravdu zakrslého králíčka, který v dospělosti má do 1kg. Jinak 50cm klece jsou určené spíše pro drobné hlodavce (vyjma činčily).

  • Na volno

Králíčka mít puštěného na volno doporučujeme až po nějaké době po přinesení králíčka domů. Je potřeba ho ze začátku vychovávat, aby neomylně věděl, kam se vykonává potřeba a neznečistil vám byt. Další důležitou složkou výchovy je dávání najevo, která králíčkova činnost se vám nelíbí - například skákání po pohovce/posteli, bobkování a čurání na koberec, kousání závěsů a záclon, okusování kytek a překusování kabelů .. Pokud je králíček nevychovaný a necháváte ho vyrůstat jako dříví v lese, snadno se může stát, že vám velmi poškodí byt a vy budete akorát tak zklamaní a nešťastní, soužití s králíčkem přestane být radostí.
Když máte pocit, že je králíček dostatečně vychovaný a nejlépe po pubertě, přichází do úvahy ta lepší možnost - mít králíčka volně puštěného doma. Není již potřeba klec na zavření králíčka, ale vše z klece potřeba je. Každý králíček potřebuje "svůj" kout. Bude potřebovat svůj kobereček na odpočinek, svoji mističku na vodu a směsku s granulema, misku nebo krabici na seno a na ní připevněnou minerální kostku. Hlavní je záchůdek, osvědčilo se dávat ho nejlépe do tmavších rohů - králíčci rádi na záchodě soukromí :)

Odkazy na alba místních uživatelů s popisem a fotkami zařízených klecí. Stojí rozhodně za shlédnutí.




Pokud z nějakého důvodu nechcete koupit klec, nabízíme návod, jak sestavit doma jednoduše hezkou králíkárnu:

Jaká by měla být králíkárna?

Pokud chcete mít králíčka v bytě, je důležité aby dno králíkárny těsnilo a neprosakovala skrz něj moč. Dřevo bez povrchové úpravy vás může časem sklamat, protože se nasákne a pak je cítit. Stejně tak dělají potíže neutěsněné spáry. Jako materiál proto může být vhodná dřevotříska lamino, utěsnění spár lze provést silikonovým tmelem, jaký se používá do koupelen či v kuchyňských linkách.

Samozřejmě si můžete zakoupit na králíka např. v Hornbachu speciální klec s umělohmotnou spodní vaničkou. Nevýhodou této varianty bývala cena (kolem 1500 Kč). Dnes se dají pořídit již levněji. Králíčí domeček by měl mít min. rozměry V40 x Š 80 x H40. Čím ale bude větší, tím pro králíčka lépe. Přesto je potřeba, aby se měl králík možnost pravidelně proběhnout, jinak začne tloustnout a bude otupělý. Pohyb je pro něj přirozený.
Ideální je, aby se králík mohl sám do klece vracet na toaletu, pro seno nebo se napít, což mu umožní boční vchod ve formě "padacích dveří".


Jesle na seno

Je doporučováno, aby v králíkárně či kleci byly jesličky na seno. Králík si pak seno před požitím neznečistí, čímž se vyvarujete případných zdravotních komplikací. Také spotřeba krmného sena se tím sníží - nepřijde zbytečně nazmar.

Další výbavou králíkárny je:

  • napáječka pro stálý přísun tekutin
  • kameninová miska na obilné krmení (nebo jiná těžší ale mělká miska. Lehkou misku králík brzy převrátí a krmení si vysype).
Konkrétní příklad jak lze sestavit králíkárnu včetně fotodokumentace a rozměrů.

Králíkárna



Další příklady jak může vypadat králíkárna:


Králíček a jeho smysl pro teritorium

Všichni králíčci zanechávají bobky kolem své klece, aby si ji označili jako svůj majetek. Toto není porucha v čistotnosti. Pro vašeho králíka je velmi důležité, aby byl schopný svoji klec identifikovat jako svůj majetek, takže když bude opouštět klec pro toulky po vašem bytě, bude schopný rozlišit co je jeho. Nebude tak cítit potřebu označit klec bobkama. Abyste tento pocit podpořili, udělejte z něj krále jeho klece. Nikdy ho nenuťe vlézt do klece nebo vylézt z klece. Nedělejte s klecí to, co nemá rád, ani jemu nedělejte to, co nemá rád, když je v kleci. V kleci se musí cítit bezpečně. Respektujte klec jako JEHO teritorium.

  • Pokud možno mu nezasahujte do klece – nesnažte se ho vynat ven, když nechce, otevřete dvířka a počkejte, až bude sám chtít vylézt.
  • Když se s ním mazlíte, je klidný a chcete ho umístit zpět do klece, můžete ho pomalu zvednout a přinést ke dvířkám klece a nechat ho skočit dovnitř.
  • Pokud dáte králíčka přímo do klece a zavřete ho, může to chápat jako trest. Nehoňte a pak ho nedávejte hned do klece. Pokud je potřeba ho zavřít před vaším odchodem do práce, po umístění do klece na něj mluvte milým hlasem a dejte mu nějaký mls.
  • Králíček nelibě nese, když se mu sahá do klece po miskách. Někteří to ignorují, ale více se stává, že to králíček bere jako zásah do svého území a po ruce může i vyjet. Pokud mu potřebujete doplnit jídlo, je dobré misky umístit blízko vchodu, abyste při jejich plnění co nejméně zasahovali do klece, nebo počkejte s jejich naplněním do chvíle, kdy králíček bude mimo klec. Nedělejte prudké pohyby, mluvte na králíčka klidným hlasem. Chvíli trvá, než si zvykne na to, že mu nechcete nic sebrat ale naopak - dát mu dobré jídlo.
  • Nezačínejte čistit klec v případě, že je králíček uvnitř – počkejte raději, až klec opustí. Stejně za vámi přijde a bude vás kontrolovat, možná vám bude pomáhat – hýbat s věcmi, které jste při čištění nechali na zemi vedle klece. Nebo kontrolovat, zda to děláte dobře :) Pokud ale budete chtít záchůdek čistit, když je králíček uvnitř, často to bude brát jako zásah do svého teritoria.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář